Registratie en Resonantie: Tips en technieken voor een betere registratietechniek

duda-wsm • feb. 03, 2023

Deel 2: Tips en technieken voor een betere registratietechniek

Nu je kennis hebt van het belang van bewustzijn en controle over je keel– en mondholtes tijdens het zingen (zo niet, lees dan eerst deel I), gaan we verder met specifieke technieken en oefeningen voor tonale balans en controle. Het beheersen van je resonantieholtes is een belangrijk element in je stemontwikkeling en het creëren van een heldere en rijk stemgeluid. Door deze tips toe te passen en met regelmaat te oefenen, kun je veel meer gebruik maken van het potentieel van je stem.

1. Vergeet je ademhalingsoefeningen niet.
Een van de sleutelelementen in het beheersen van je resonantieholtes is een goede ademsteun, dus het is belangrijk om dit basisonderdeel van zangtechniek te blijven onderhouden. Dit betekent diepe, volle ademhalingen nemen en uw diaphragma gebruiken om uw zang te ondersteunen. Handig: een goede buikademhaling is ook zittend te oefenen. Zit hiervoor rechtop en adem naar je zitbot toe. Wanneer je een buikademhaling neemt, zal je diaphragma zakken, wat automatisch je larynx (de adamsappel) zal verlagen en je zachte verhemelte zal verhogen, waardoor er meer ruimte ontstaat in het faryngeale gebied (zie afbeelding). Dit zal helpen om het gevoel van een "open keel" te bereiken, dat we bespraken in deel I.


2. Gebruik beeldspraak.
Beeldspraak is een krachtig hulpmiddel bij het beheersen van je resonantieholtes. Dit helpt je om bepaalde sensaties, die passen bij een natuurlijk stemgebruik, op te zoeken en te ervaren. Denk bijvoorbeeld tijdens het zingen aan het maken van een glimlach en probeer die sensaties op te zoeken. Als je dit goed doet voel je dat je meer ruimte creëert. Of, wanneer je aan je ademhalingstechniek werkt, stel je dan voor dat je adem inzuigt door een rietje of dat je een ballon met lucht opblaast. Dit helpt om je diafragma te activeren.


3. Experimenteer met klinkers.

Experimenteren met verschillende klinkers is een andere geweldige manier om te voelen hoe je resonantieholtes werken. Elke klinker klinkt uniek omdat ze–door verschillende standen van de tong en lippen–op een andere manier resoneren. Door te experimenteren met de verschillende klinkers verbeter je je registratietechniek op twee manieren. Ten eerste ontwikkel je een gevoel over de limieten van iedere klinker. Niet iedere klinker is even gemakkelijk om te zingen in ieder deel van je bereik. Een ‘ie’ in kopstem is bijvoorbeeld lastiger dan een ‘uh’ of ‘ah’ op dezelfde toon in kopstem. Ten tweede, en dat is ook de oplossing voor het ‘probleem’ van de verschillen in klinkers, is dat je kunt leren om je klinkers te maskeren. Dit is in feite gewoon een moeilijke klinker vervangen voor een makkelijkere klinker, op voorwaarde dat de tekst enigszins verstaanbaar blijft en je publiek er geen aanstoot aan neemt.


4. Ontspan met aandacht.
Een van de grootste fouten die zangers maken, is om spanning vast te houden in de keel, mond of kaak. Dit leidt ertoe dat je meer energie verbruikt om uiteindelijk een minder mooi resultaat te behalen. Door je bewust te worden wanneer en waar spanning zich ophoopt, kun je als vocalist betere keuzes maken in wat jij nodig hebt in je stemontwikkeling. Het simpelste wat je kunt doen is een moment de tijd nemen om bewust alles te ontspannen. De tong, de lippen, de kaak, de keel.


5. Oefen regelmatig.

Door regelmatig te zingen met aandacht voor je resonantieholtes, kun je meer controle krijgen over je stem. Je leert slechte gewoontes die je klank beperken te identificeren en op een natuurlijke en ontspannen manier te zingen. Onthoud dat zingen een vaardigheid is die tijd en oefening vereist, dus wees geduldig met jezelf en oefen met regelmaat. :)


De keel en  resonantieholtes zijn de meest cruciale en beheersbare resonerende ruimtes in ons lichaam tijdens het zingen. De keel en mond zijn veruit de meest beheersbare resonerende ruimtes en daarom belangrijk voor de algehele kwaliteit van onze klank. Technieken zoals het openen van de keel, juiste ademsteun, beeldvorming, experimenteren met klanken, kaak- en lippositie, het opzoeken van ontspanning daar waar nodig en regelmatige oefening, kunnen vocalisten helpen om tonale balans in hun zang te bereiken.


Deel III van deze serie zal meer technieken en oefeningen bevatten die een effectieve registratietechniek ondersteunen.



30 jan., 2023
Een van de belangrijkste elementen voor het produceren van een mooie zangstem is een goede controle over de resonantieholtes boven de stembanden. De mogelijkheid om je resonantieholtes te controleren kan worden bereikt door onder andere de positie van de tong, kaak en lippen te manipuleren.
twee mensen beoefenen yoga aan het water.
door duda-wsm 22 jan., 2023
In dit artikel wordt besproken hoe de nervus vagus een belangrijke rol speelt in het ontspannen van het lichaam en hoe we dit in ons voordeel kunnen laten werken. Vooral voor professionele stemgebruikers zoals zangers en acteurs is het niet verkeerd kennis te nemen van deze bijzondere zenuw!
door Samuel de Vries 22 dec., 2021
Ziek of verkouden geweest en geen stem meer? Dit doe je eraan!
zang studeren, zingen oefenen
door Samuel de Vries 26 mrt., 2021
Efficiënt studeren, hoe doe je dat? Hier geef ik je vijf tips om meer uit je studie-sessie te halen, zodat je je tijdens het studeren echt kunt richten op wat belangrijk is: het zingen!
door Samuel de Vries 14 mrt., 2021
Mensen met ademhalingsproblemen hebben altijd baat bij ademhalingsoefeningen. Daar hoef je in principe niet bij te zingen. Ik geloof echter dat zingen wel degelijk kan helpen. Dit is de meerwaarde van zingen als therapie bij coronaherstel!
door Samuel de Vries 26 feb., 2021
Voor vocalisten zijn de risico's op blijvende veranderingen in je stemapparaat niet te onderschatten. Een infectie met covid-19 kan leiden tot lang aanhoudende problemen. Verrassend genoeg hoeft een patient niet eens zo zwaar geïnfecteerd te zijn met het virus om longschade op te lopen.
Meer posts
Share by: